Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Λαμπείας η δράση με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο. Πρόκειται για ένα φορητό θόλο για υψηλής ποιότητας προβολή που παρουσιάζει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360?) προσφέροντας στους θεατές μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.

Υπεύθυνοι της δράσεις ήταν ο Κωνσταντίνος Σακκάς, ο οποίος είναι πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων και ο Χρήστος  Σακκάς, Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό σε Διαχείριση έργων (MSC Engineering project management) από το UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology).

 

 Ο θόλος στήθηκε στον προαύλειο χώρο του σχολείου και οργανώθηκαν πέντε προβολές, δύο για τα μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας από δ Δημοτικού έως Γ λυκείου) και τρεις για τα μικρότερα παιδιά (Νηπιαγωγείου έως γ Δημοτικού). Οι προβολές των μεγάλων παιδιών, διάρκειας 32 λεπτών αφορούσαν τους πλανήτες και έφεραν τον τίτλο «Από τη Γη στο Σύμπαν».

Η παράσταση είναι  ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από  τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό  και αφηγηματικό. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ ταινιών θόλου, προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.

 Οι προβολές των μικρότερων, διάρκειας επίσης 32 λεπτών, είχαν θέμα το βυθό και τιτλοφορούνταν «Ο μαγεμένος ύφαλος». Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους... ένα κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

 Πέρα από το θόλο, στο προαύλειο στήθηκε παράλληλα τηλεσκόπιο και δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να παρατηρήσουν ένας ένας τον ήλιο μέσω ειδικού ηλιακού φίλτρου, εφόσον ο καιρός τελικά το επέτρεψε.

Στη ροή του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Λαμπείας  Λιάκος Παναγιώτης, μαθηματικός, Πατσούρα Ολυμπία, φυσικός, Χάνου Αποστολία, χημικός και Γαβριηλίδης Ιωάννης, καθηγητικής πληροφορικής προσέθεσαν και επιπλέον προβολές στο χώρο του εργαστηρίου πληροφορικής του σχολείου με θέμα τους πλανήτες, ώστε να απασχοληθούν οι μαθητές που περίμεναν τη σειρά τους στην προβολή του πλανηταρίου.

Στη δράση συμμετείχαν τα τρία σχολεία της περιοχής μας (Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Λαμπείας, Δημοτικό Σχολείο Λαμπείας και Νηπιαγωγείο Λαμπείας καθώς και σχολεία της Ορεινής Ηλείας (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κούμανι και Γυμνάσιο Πανόπουλου) αλλά και της Ορεινής Αχαΐας (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο Ψωφίδας και Δημοτικό Σχολείο Πάους) με το συνολικό αριθμό συμμετεχόντων να ξεπερνά τα 200 άτομα. Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Ηλείας κύριος Ανδρέας Νιώτης. Κατά γενική ομολογία επρόκειτο για μια πολύ επιτυχημένη δράση και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα.

 

 

 

© 2015 Γυμνάσιο -Λ.Τ. Λάμπειας.